Scooter praktijkexamen
Wij geven je de beste voorbereiding op het scooter examen

Het scooter praktijkexamen moet worden afgelegd op een bromfiets of scooter. Een snorfiets is niet toegestaan. De bromfiets of scooter moet voorzien zijn van een linker- en rechterspiegel en een L-bord aan de achterzijde.

Je outfit
Uiteraard is het verplicht om tijdens het scooter examen een goedgekeurde bromfietshelm te dragen. Verder adviseert het CBR je om tijdens het scooterexamen goede kleding te dragen. Denk daarbij aan: handschoenen die je handen en polsen goed bedekken. Hoge schoenen of laarzen die ook je enkels bedekken.

Daarnaast is het aan te raden dat je broek en je jas je benen en je bovenarmen bedekken en je beschermen bij een eventuele val of tegen aanraking met de hete uitlaat van je bromfiets.  Je kleding moet je ook goed beschermen tegen de weersomstandigheden.

Het praktijkexamen
Het scooter praktijkexamen duurt 45 minuten. Tijdens het scooterexamen wordt een route gereden van tenminste 25 minuten, waarbij je wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg.  Daarbij zijn een veilig en sociaal weggedrag en de juiste toepassing van de verkeersregels belangrijke onderwerpen.
De examinator beoordeelt tijdens de rit ook of je de bromfiets goed beheerst. Er is geen apart examenonderdeel ‘Voertuigbeheersing’.

Tijdens het scooterrijexamen
Je krijgt tijdens het scooterrijexamen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de verkeerssituatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Verkeersovertredingen en boete’s zijn voor de cursist. Je hebt bent daar zelf geheel voor aansprakelijk. De examinator volgt je op een eigen scooter. Wij mogen als instructeur ook meerijden op een eigen scooter.

De beste voorbereiding
De beste voorbereiding op het scooterexamen is het nemen van rijlessen bij onze rijschool. Een goede rijopleiding voor de scooter is de basis voor een veilige toekomst op de weg. Tijdens de praktijklessen en het examen moet je het scooter theoriecertificaat (AM) bij je hebben evenals een geldig identiteitsbewijs.

Direct aanmelden voor scooter praktijkexamen?

Direct aanmelden